WorldSkills Szakmunkás Világbajnokság - Abu Dhabi 2017. október 15-18.

Magyarország képviseletében tizenkilenc szakmában húsz versenyző vett részt az Egyesült Arab Emirátusokban megrendezett WorldSkills szakmunkás világversenyen, ahol 59 ország 22 évesnél fiatalabb versenyzői 51 szakmában mérték össze tudásukat. Hazánkat kőműves szakmában Hédl Ádám, szárazépítő szakmában Lóczi Gábor, míg ács szakmában Piltman Gábor képviseli. A korábbi versenyek hagyományaitól eltérően az idei versenyen a kőművesek és a szárazépítők már nem kapták meg előre a feladat kiírást, így azzal először csak a versenyen találkoztak, ami jelentősen megnehezítette a felkészülésüket. Korábban ugyanis a versenyfeladat előre ismert volt, de azt a zsűri közvetlenül a versenyt megelőzően 20-30 %-ban módosította.

A kőműves és a szárazépítő versenyző kiválasztását és felkészítést az ÉVOSZ koordinálta, míg ács szakmában Piltman Miklós, a Tető Piltman Kft. ügyvezetője vállalta a szponzori feladatokat. A versenyzők részére az MKIK öthónapos felkészüléshez nyújtott anyagi támogatást. A kőműves versenyző felkészítését Gángó-Péter Diána, a zalaegerszegi Széchenyi Szakiskola tanára, a szárazépítőt Szentesi Mária, a RIGIPS műszaki és termékfejlesztési vezetője, míg az ács versenyzőt Major Balázs irányította. A szakértők egyben a nemzetközi zsűri munkájában is részt vettek. A kőműves versenyző felkészítéshez szükséges építőanyagot a Leier Hungária és a Baumit Kft-k, a szárazépítő verseny esetében pedig a Rigips (Saint-Gobain Construction Products Hungary Kft.) biztosította.

A négynapos versenyen a kőműveseknek a három modulból álló versenyfeladat elkészítésére 22 óra állt a rendelkezésükre. A modulok több részfeladatból tevődtek össze. Így egy részlet befejezését követően a zsűri azt azonnal értékelni tudta, míg a versenyző ez idő alatt már egy újabb modulhoz kezdhetett hozzá. Az egyes modul az Abu Dhabi-i nagymecset homlokzatának stilizált képe, a második egy oromfal 1: 10 arányú makettjének, a harmadik modul pedig az Egyesült Arab Emírségek címerében szereplő sólyom kisméretű téglából történő megformálása volt, mellkasán az arab zászlóval és körülötte a 7 csillaggal, ami ...

A teljes anyag innen letölthető.

Felkészítés a WorldSkills 2017-re (Abu Dhabi)

A 2017. október 14. és 19. között megrendezésre kerülő WorldSkills Szakmai Világversenyen Magyarországot tizenkilenc szakmában húsz versenyző képviseli majd Abu Dhabiban, ahol szaktudásukat a világ más tájairól érkező tehetséges versenyzőkkel mérhetik össze. A WorldSkills versenyen az 1995. január 1. és 1998. január 1. között született ifjú szak-munkások vehetnek részt.

Az ÉVOSZ a kőműves és szárazépítő szakmában induló versenyzők kiválasztására és szakmai felkészítésre kötött megállapodást az MKIK-val. Kőműves szakmában Hédl Ádám Zoltán a zalaegerszegi Széchenyi István Szakiskola, szárazépítő szakmában pedig Lóczi Gábor a szentesi Zsoldos Ferenc Szakiskola volt diákja képviseli majd hazánkat. A magyar versenyzők és szakértőik részvételének költségeit, valamint az öthónapos felkészülés idejére a versenyzők és felkészítőik számára költség-hozzájárulást az Országos Kamara biztosítja.

A versenyen a szakmák legjobbjai a helyezésekért járó arany, ezüst és bronzérem mellett még további különdíjakat is elnyerhetnek. A különböző szakmákban elért pontszámokat a verseny zárását követően egy egységes ponttáblázat alapján átszámítják, hogy azok összemérhetőek legyenek. Így az egyes szakmákban 500 pontnál jobb eredményt elérő versenyzők Kiválósági Érdemérmemben részesültek, míg közülük az egyes induló országok legjobb eredményt elérő versenyzői a Nemzet Legjobbja kitüntetést vehették át.  Az Albert Vidal Díjat pedig az összes induló közül a legmagasabb pontszámot elérő versenyző kaphatta meg.

A WorldSkills Szakmai Világverseny története a II. világháborút követő időszakra vezethető vissza. A szakmunkáshiány leküzdése érdekében 1946-ban Spanyolországban a kézműves szakmákat egy szakmai verseny szervesével próbálták meg a pályaválasztók körében népszerűsíteni. Kezdeményezésükkel egyúttal a szakképzés színvonalának emelést is elő kívánták segíteni. Az első verseny kedvező tapasztalatai alapján a későbbiekben több nyugat-európai ország, majd ezt követően ázsiai és amerikai országok is csatlakoztak a kezdetben Szakmai Olimpiának nevezett mozgalomhoz. A versenyek szervezését a Nemzeti Bizottságok képviselőiből alakult non-profit szervezet, a WorldSkills International (WSI) koordinálja, melynek magyarországi tagja a Skills Hungary Bizottság.

Az WorldSkills International (WSI) mozgalomhoz utóbbi években számos további ország csatlakozott. A versenyek iránti érdeklődés folyamatos növekedése is jelzi, hogy a hagyományos kézműves szakmai ismeretek alapvető szerepet játszanak az emberiség gazdasági és szociális jóléte szempontjából. A WSI egy politikától független szervezetként, viszonylag kis költséggel, kiváló lehetőséget tud az országok közötti oktatási és ipari együttműködéshez biztosítani, elősegítve ezáltal a szakképzés színvonalának emelését és jobb társadalmi elismertetését is. Célkitűzéseinek eléréséhez a Szakmai Világverseny lebonyolítása mellett számos egyéb kapcsolódó esemény és rendezvény, pl. a Szakképzési Vezetők Fórumának megszervezésével kívánja a politikai vezetők és döntéshozók figyelmét a szakképzés kérdéseire ráirányítani. Az ifjúságot érintő programok, a Bajnokok Csereprogramja, valamint a WorldSkills Honlap szervezésével a WSI számos új, és innovatív lehetőséget teremt a fiatalok szakképzés iránti érdeklődésének felkeltésére. 

WorldSkills 2009. Magyarországi Válogatóverseny kőműves, ács, burkoló és épületasztalos szakmákban

Budapest, 2009. április 3-4.
CONSTRUMA Szakkiállítás

A Kanadában szeptember 1-7. között megrendezésre kerülő WorldSkills Szakmai Világ-versenyen Magyarországot tizenöt szakmában, köztük most első alkalommal négy építőipari szakmában is képviselik majd szakmunkás fiatalok. A hazánkat kőműves, ács, épületburkoló és épületasztalos szakmában a WorldSkills Világversenyen képviselő versenyzők kiválasztására az ÉVOSZ a Magyar Építéstechnika folyóirat szerkesztőségével közösen 2009. április 3-4-én Szakmunkás Válogatóversenyt szervezett, melynek helyszíne a HUNGEXPO a CONSTRUMA Építőipari Szakkiállítás 16-os Pavilonja volt.

A WorldSkills szabályzata értelmében a Világversenyen huszonkét éves, vagy annál fiatalabb szakmunkások vehetnek részt, ezért az ÉVOSZ által meghirdetett Válogatóversenyre a kőműves, ács, épületburkoló és épületasztalos szakmákban 2007. és 2008 évben rendezett Szakma Kiváló Tanulója Versenyek (SzKTV) első tíz helyezettjei kaptak meghívást.

...

Ide kattintva letölthető a teljes anyag.

 

Felkészülés a WorldSkills 2009 Világversenyre

Worldskills Szakunkás Világverseny
Calgary, 2009. szeptember 2-5.

Finisébe érkezett a WorldSkills Versenyen induló kőműves, ács, épületburkoló és épületasztalos versenyző szakmai felkészítése. A négy versenyző a szeptember 2. és 5. között a kanadai Calgaryban megrendezésre kerülő világversenyt megelőzően augusztusban, az ÉVOSZ koordinálásával intenzív szakmai felkészítésen vesz részt. A gyakorláshoz az ács és asztalos versenytők számára a Jaf Holz Ungarn Kft., a burkolónak a Mapei Kft. és az ÉVOSZ, míg a kőműves versenyzőnek a Wienerberger Zrt. biztosított építőanyagokat.

Az áprilisi válogatóverseny győztesei közül az ács versenyző, Bolvári István szakmai felkészítését volt a legkönnyebb megoldani, hiszen István múlt év októbere óta a francia Compagnons du Devoir ács mesterképző programjában vesz részt. A fiatalok ugyanis ott a napi munkavégzést követő esti képzés keretében szakrajzokat készítenek, szombatonként pedig tanműhelygyakorlaton vesznek részt. István a tours-i és dijon-i Compagnon Házakban eltöltött hónapok alatt a versenyre készülő francia társaitól is sok segítséget kapott. Augusztusi szabadsága alatt itthon nagybátyja, a korábban szintén a Compagnon mesterkurzusát elvégző ács vállalkozó segíti felkészülést.

Bolvári István

Rezes Sándor kőműves versenyző jelenleg a tatbányai Felner Jakab Szakképző Iskolában érettségire készül, így a nyári szünetet kihasználva július elején két hétig a pécsi Hanns Seidel Alapítvány tanműhelyében gyakorolt, jelenleg pedig az Iskola tanműhelyében volt gyakorlati oktatója, Száma Attila irányításával készül a versenyre.

Rezes Sándor

Berkes Gábor asztalos versenyző már munkaviszonyban áll, így a munka után a munkahelyén végzett gyakorlást követően júniusban néhány napig a budapesti Keasz Gyula Szakiskolában, majd júliustól a Nógrád megyei Csécsén Fekete Zoltán asztalos vállalkozónál, valamint Dancsó János bátorterenyei üzemében készül fel a versenyre.

Berkes Gábor

Takács József épületburkoló már szintén munkaviszonyban áll. A felkészüléshez volt iskolája, a kecskeméti Gáspár András Szakiskola szerszámokat, és az Iskola tanműhelyét bocsátotta a rendelkezésére. A gyakorlati munkáját volt oktatója, Kovács László gyakorlati oktatásvezető irányítja.

Takács József

A versenyzők szakmai felkészítést a Világverseny zsűrijének munkájában is részt vevő négy szakértő kíséri figyelemmel. A versenyszabályok értelmében ugyanis a leendő versenyfeladat mintegy 70 %-ban már a versenyt megelőzően is ismeretes. Azonban a végleges feladat mintegy 30 %-át az egyes szakmák nemzeti szakértőiből álló nemzetközi szakértői csoport tagjai, csak közvetlenül a versenyt megelőző egy - két napban, közösen határozzák majd meg. Így a versenyzők számára jelenleg csak a feladat típusa, jellege és a feladatokhoz felhasználható építőanyagok jellemzői ismeretesek.

A WorldSkills versenyről további információs a www.worldskills.org honlapon olvasható.