Hogyan tudjuk megvédeni a piacunkat

 

Az ÉVOSZ kibővített online elnökségi ülésén, 2021. február 25-én Nagy Márton miniszterelnöki főtanácsadó a Kabinetiroda Növekedési Munkacsoportjának munkájáról tartott tájékoztatást. Beszámolt azokról a fontos lépésekről, melyeket az elkövetkezendő időben kívánnak meglépni.

Ennek érdekében egyeztetés folyik a szakma képviselőivel. Ahhoz, hogy az építőiparban az elkövetkezendő időben jelentős eredményeket érjenek el, számos területen szükséges jelentős változásokat végrehajtani, így többek között a közbeszerzés területén három olyan lépést kívánnak megvalósítani, mely fehéríti a gazdaságot.

Egyik ilyen lépés lenne az úgynevezett üvegkapu rendszer, mely követi a területre bevitt munkaerőt. Ugyancsak szeretnék bevezetni, hogy a nemzetgazdaságban meghatározott minimálbér 70 százalékát garantálják. A harmadik lépés, hogy közbeszerzés esetén be kelljen jelenteni, hogy honnan származnak a kivitelezésben felhasznált anyagok.

Nagy Márton megköszönte az ÉVOSZ által nyújtott eddigi segítséget és kifejezte reményét, hogy az elkövetkezendő időben tovább erősödik együttműködésük. Koji László, az ÉVOSZ elnöke elmondta, hogy a szövetség súlyponti feladata a magyar piac védelme. Ez vonatkozik a kivitelezésre és az anyaggyártásra egyaránt.

Forrás: Magyar Építéstechnika

Spakli'21 - Nyugati Pályaudvar rekonstrukció

 

Az ÉVOSZ Média Tagozatának a közreműködésével 2021-ben elindított SPAKLI’21 podcast harmadik száma elkészült.

A podcast témája a sokak számára érdeklődéssel kísért Nyugati Pályaudvar rekonstrukciója.

A beszélgetésben résztvevők:

Dr. Homolya Róbert – a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója

Dr. Márkus Gábor – az MG Építész Kft. tulajdonosa, ügyvezetője

Szikszai Zoltán – a Magyar Építő Zrt. vezérigazgatója

A podcast az alábbi linkről elérhető számítógépről, illetve mobiltelefonról:  https://soundcloud.com/spakli21/spakli-21-nyugati-palyaudvar-rekonstrukcio

A Magyar Építő Zrt. kivitelezésében megújuló műemléképületnél több mint 8200 négyzetméteren végeznek rekonstrukciót a MÁV Zrt. megbízásából. A 143 éves Nyugati pályaudvar a főváros egyik ikonikus épü
soundcloud.com

Ahhoz, hogy autóban is kényelmesen hallgathassa a beszélgetéseket, javasoljuk, hogy töltse le az ingyenesen elérhető SoundCloud applikációt, mely az App Store, illetve a Google Play felületeken egyaránt megtalálható. Javasoljuk, hogy kövesse csatornánkat, így mindig értesítést kaphat az új adásokról.

Kellemes hallgatást kívánunk hozzá! 

MNB konjunktúra felmérés - 2021. február

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) kiemelt feladatának tekinti, hogy megismerje és folyamatosan nyomon kövesse a magyar vállalati szektor gazdasági helyzetét és kilátásait. Ennek kapcsán az MNB rendszeres konjunktúra felmérést végez a hazai vállalatok körében azzal a céllal, hogy a jegybank hiteles képet kapjon a gazdasági folyamatok aktuális és várható alakulásáról.

A hivatalos statisztikáról szóló 2016. évi CLV. törvény adta keretek között néhány olyan kérdés megválaszolásában szeretnénk együttműködésüket kérni, amelyek segítenek pontosabb képet alkotni a magyar vállalati szektor gazdasági helyzetéről, illetve az általános üzleti hangulat aktuális és jövőbeli várakozásairól. Kérjük, segítsék munkánkat azzal, hogy kitöltik az MNB honlapján az alábbi hivatkozáson elérhető rövid kérdőívet 2021. február 25-ig. A kitöltés mintegy 10 percet vesz igénybe.

https://mnbpoll.mnb.hu/Survey.aspx?surveyid=155045204&lng=hu-HU

Az adatszolgáltatás nem kötelező, a felmérésben való részvétel önkéntes. A válaszadás név nélkül történik (anonim). A kérdőív nem tartalmaz a cég azonosítására alkalmas kérdéseket. Az adatgyűjtés statisztikai célból történik. A válaszokat összesítve dolgozzuk fel, amelyekből egyedi adatokat nem tartalmazó elemzéseket kívánunk készíteni. Amennyiben a felmérés kapcsán kérdésük merülne fel, az MNB illetékes munkatársai készséggel állnak rendelkezésre a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen keresztül.

Vállalkozási feltételek Németországban és Ausztriában 2021

Elkészült a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara felkérésére és az ÉVOSZ közreműködésével a ”Vállalkozási feltételek Németországban és Ausztriában 2021" című anyag, mely nyomtatott és online formában is elérhető az ÉVOSZ honlapján (http://www.evosz.hu/data/dokument/Vallalkozasi_feltetelek_2021.pdf) és az MKIK honlapján. A nyomtatott kiadvány megkérhető az ÉVOSZ Titkárságától.

 

 

Spakli'21 - ZalaZone

Az ÉVOSZ Média Tagozatának a közreműködésével 2021-ben elindított SPAKLI’21 podcast második száma elkészült.

A podcast témája a sokak számára érdeklődéssel kísért zalaegerszegi járműipari tesztpálya, a ZalaZone megvalósítása. 

A beszélgetésben résztvevők:

Barta-Eke Gyula – a IFKA Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója

Bicskey Gábor – a ZÁÉV Zrt. vállalkozási igazgatóhelyettese

Varga Antal – a Duna Aszfalt Zrt. igazgatóságának tagja

A podcast az alábbi linkről elérhető számítógépről, illetve mobiltelefonról: https://soundcloud.com/spakli21/spakli-21-zalazone

Ahhoz, hogy autóban is kényelmesen hallgathassa a beszélgetéseket, javasoljuk, hogy töltse le az ingyenesen elérhető SoundCloud applikációt, mely az App Store, illetve a Google Play felületeken egyaránt megtalálható. Javasoljuk, hogy kövesse csatornánkat, így mindig értesítést kaphat az új adásokról.

Kellemes hallgatást kívánunk hozzá!